woensdag 31 augustus 2011

Rommeldag

Zo’n dag als vandaag zou je over moeten kunnen doen. Het begon allemaal gisterenavond laat toen De Buurvrouw paniekerig kwam vertellen dat zowel haar televisie als haar telefoon het niet meer deden. Aangezien haar alarm op de telefoon aangesloten is en zij intussen de gezegende leeftijd van 93 heeft bereikt, is het bijna onverantwoord zonder enige vorm van communicatie de nacht in te gaan. De helpdeskmedewerker bleek niet erg onder de indruk van dit argument. Dus heeft Buurvrouw geslapen met mijn mobiel onder haar kussen.

Vanmorgen zette zich dit debacle meteen voort. Hoewel de Man en ik de methode van de kapotte grammofoonplaat toepasten, duurde het nog minstens twee uur alvorens ten minste één persoon wilde begrijpen dat er daadwerkelijk actie moest ondernomen.
Daarna volgde wat eigen afspraken buitenshuis. Het was fris buiten, het was rommelig, we ontmoetten nog meer onwillige mensen, kortom, de dag was om vóór ik nog maar aan de inhoud van de avondmaaltijd had kunnen denken. Gelukkig stond er nog een beetje courgettesoep van eergisteren in de koelkast. Gevolgd door een salade met vers gebakken stokbrood en een glaasje Gruner Veltliner konden we deze dag alsnog redelijk gekalmeerd afsluiten.

Temeer omdat even later Buurvrouw tevreden belde dat alles weer naar behoren werkte. Dat zij volkomen gerustgesteld lekker had kunnen eten en vanavond haar favoriete televisieprogramma niet hoefde te missen. Kijk, dan krijgt zo’n dag opeens weer meer glans.
Morgen een nieuwe ronde, nieuwe kansen.

maandag 29 augustus 2011

Taartje van courgette, tomaatjes en geitenkaas

Omdat het zó gemakkelijk te maken is, is het tevens de ideale zaterdagavondhap.

Ingrediënten

rol bladerdeeg uit de koeling
2 kleine courgettes in heel dunne plakjes
12 à 15 snoeptomaatjes
geitenkaas (bijv. Bettine Blanc)
verse tijm
z/p

Bereidingswijze

Spreid het deeg uit op een bakblik met anti-aanbakfolie. Duw de randen iets omhoog. Beleg het deeg in zijn geheel met de courgetteplakjes. Peper en zout erover strooien.
De gehalveerde tomaatjes met de snijkant naar boven erop leggen. Daarna een hoeveelheid geitenkaas naar wens ertussendoor verkruimelen. Nog wat peper en verse tijm erover strooien. Besprenkelen met een weinig olijfolie.
De baktijd is afhankelijk van welk bladerdeeg je gebruikt. Kijk daarvoor dus op de verpakking.

zondag 28 augustus 2011

Vanille-extract

Al minstens een half jaar wilde ik zelf vanille-extract maken. Het kwam er steeds niet van omdat ik geen goede kwaliteit vanillestokjes te pakken kon krijgen. Overal kwam ik van die dunne, armetierige twijgjes tegen. Alsof ze meer dan 10 jaar geleden geplukt werden en nu hulpbehoevend lagen te wachten in hun plastic zakjes of kokertjes om meegenomen te worden door een liefdevolle kookgek. Nu is mevrouw Eetplezier wellicht al niet goed, maar zeker ook niet gek. Dus duurde de zoektocht en duurde.

Dankzij de welwillende bemiddeling van de enige echte Keukenprinses in mijn familiekring, werd ik op het goede vanillespoor gebracht. Ik kocht bij http://www.thofwelgelegen.nl/web/ prachtige, dik-vlezige vanillestokken.

En vandaag is het dan eindelijk zover. Na overleg met mijn eigen slijterijmeisje vodka gekocht van het merk Esjbærg. Je gelooft het niet, maar het is een Nederlands product. Dat feit alleen al beviel me. Als je net als ik de merkwaardige eigenschap bezit om, wanneer een product eenmaal in huis is, er alles van te willen weten, kan ik je het in het kort het volgende meegeven. Deze vodka is een fijne tarwe-graanalcohol, drie maal over actieve houtskool gefilterd, waardoor een bijzonder pure en zachte smaak ontstaat. Waarvan akte.
Het maken van vanille-extract is kinderspel. Flesje goed schoonmaken, 2 of 3 vanillestokjes doormidden snijden (wel de uiteinden aan elkaar laten zitten) en in het flesje stoppen. Afvullen met de vodka. Daarna volgt het grote wachten. Toch wel zo’n 6-8 weken. Tussentijds steeds even schudden.

vrijdag 26 augustus 2011

Gevulde portobello's

Een of twee keer per week komt er in huize Eetplezier een vegetarische dagschotel op tafel. Dit keer gevulde portobello’s met pasta en huisgemaakte tomatensaus.
Dit is typisch zo’n recept dat ik uit de losse hand maak. Koken bestaat grotendeels uit intuïtie en gevoel. En plezier, vooral veel eetplezier. Daar horen geen maatlepels bij. Prententieloos lekker eten. Om toch een beetje een indicatie te geven, is dit zo ongeveer wat ik er naar mijn gevoel in doe.

Voor 2 personen:
2 portobello’s
2 fijngehakte sjalotjes
2 fijngehakte tenen knoflook
4 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas (een groot handvol)
2 eetlepels panko (niet afgestreken)
2 eetlepels fijngehakte platte peterselie (niet afgestreken)
zout/peper

Wrijf de portobello’s goed schoon en verwijder het steeltje. Met een theelepel of zo’n stekertje voor meloenbolletjes kun je een laag van de binnenkant afschrapen. Ze moeten wel minstens ½ cm dik blijven! Bestrijk ze zowel aan de binnen- als aan de buitenkant met olijfolie. Leg ze daarna in een vuurvaste schaal.
De sjalot tezamen met het fijngehakte  portobello-schraapsel in een flinke scheut olijfolie aanfruiten. In een schaaltje de kaas, panko, peterselie, knoflook, peper/zout en het afgekoelde sjalotmengsel goed door elkaar mengen. Als het te droog wordt, nog een scheut olijfolie toevoegen. De portobello’s vullen met dit mengsel.
Circa 15-20 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 180°.

Leef je uit op de tomatensaus! Gebruik ui, knoflook, verse tijm, oregano en vooral veel rijpe (ontvelde) tomaten. Probeer biologische te pakken te krijgen, die zijn over het algemeen veel zoeter en lekkerder dan de niet-biologische. Hoe langer het pruttelt, hoe meer tomatensmaak. Ik doe er altijd nog een scheutje japanse sojasaus (ter vervanging van het zout) en behoorlijk wat versgemalen peper en/of chilivlokken.

Eet smakelijk!

woensdag 24 augustus 2011

De Wouwse Tol - Bergen op Zoom

Na een semi-zakelijk dagje Gouda vol hectiek, zoeven de Man en ik rond half vijf snel richting Zeeland. Met in ons achterhoofd de afspraak om half acht. Geen tijd genoeg voor een leuk etentje onderweg. We naderen hotel-restaurant De Wouwse Tol en overleggen of we bij deze Valk-locatie een snaphap zullen nemen of wellicht thuis boterhammen met kaas?
En hoewel het meer dan 20 jaar geleden is dat wij onze voetstappen achterlieten bij de toekan, wagen we het erop.

Op deze eerste maandag na alle (school)vakanties is het er bommetjevol. De deur naar het terras staat open en er is geen enkel leeg tafeltje zonder  vervelende tochtvlagen in je nek.
Ik waag mij niet aan wijn, maar de Man probeert een glaasje rood. Die blijkt een verdachte putlucht te hebben. Enfin. Niet zeuren, we zitten immers niet in een sterrenrestaurant. We bestellen kabeljauw en gebakken sliptongetjes. Na amper 5 minuten wachten zet een dame onze bestelling op tafel. De kers op de appelmoes is gelukkig verdwenen, maar wat gebleven is zijn de overbekende roestvrijstalen ronde schaaltjes. Gelukkig zijn de borden van aardewerk. Toe maar, drie soorten groenten erbij, sla, boontjes en bloemkool.

Ik vermoed dat ze de bloemkool in bleekwater wassen en evenals de boontjes in het geheel niet koken. De term “beetgaar” wordt hier vertaald naar “flink op knagen”. We laten het groenvoer dus verder onaangeroerd. De frietjes zijn bleek en slap en de gebakken aardappelschijfjes hebben de smaak van opgewarmde, te lang gedragen pantoffels.
Dan krijgen we ook nog sausjes, gelukkig apart geserveerd in een glazen schaaltje, bij het gerecht geserveerd. Een bijzonder vreemde textuur, bijna fluffy, met ergens in  de verte een lichte mosterdsmaak. Waarschijnlijk behoort dit tot het soort sauzen die uit poedervorm geboren worden. De firma’s Verstegen, Knorr en Maggi doen hier goede zaken, aangezien ik aan de belendende tafeltjes bij elk gerecht een sausje waarneem.

De waarheid gebiedt mij te zeggen dat de vis in ieder geval geen nare bijsmaak had. Uiteraard proef ik geen “bruisende boter-baksmaak”, maar beslist ook geen visjes waarvan de THT-datum overschreden was. Pluim ook voor de uiterst vriendelijke dame in de bediening.

Enige zelfreflectie brengt mij tot de slotsom dat Man en ik tot op het bot verwend zijn. Bij alle andere tafeltjes zie ik namelijk niets anders als lege schaaltjes. Als ik daar de huidige voedselproblematiek in de hoorn van Afrika bij optel, schaam ik mij diep. Heel diep. En dat meen ik oprecht.
Prijsindicatie: 2 x hoofdgerecht € 45,-- incl. 1 wijn + 1 bitter lemon.

zondag 21 augustus 2011

Kruidig spul

In de loop der jaren heeft mijn traditionele kruidenrekje plaats gemaakt voor potjes en doosjes van verschillende merken en afmetingen. Allemaal gevuld met kleine beetjes van alles. Want ook dat heb ik intussen geleerd: gedroogde kruiden worden sneller muf dan de snelheid van het licht. Te vies om in een gerecht te verwerken. Dus laat ik bij de plaatselijke kruidenboer kleine hoeveelheden afwegen. Overigens heeft Dille en Kamille een groot assortiment gedroogde kruiden en specerijen van Jacob Hooij. En in mijn beleving zijn dat toch echt de lekkerste die te koop zijn.

Grappig is ook dat ik een bepaalde voorkeur blijk te hebben. Waar ik sommige doosjes slecht één keer per jaar aanraak, andere moet ik dan weer veelvuldig bijvullen. Favoriet zijn laurierblad, kaneel, nootmuskaat, oregano en vierseizoenenpeper. Zout gebruik ik bijzonder weinig en áls ik het op vlees of vis strooi dan is het grof zeezout of Maldon (schilfers) zout.

Verse kruiden zijn natuurlijk het aller-, allerlekkerst. Omdat ik een tuintje mis koop ik vaak Italiaanse kruiden bij de supermarkt met daarin salie, oregano, tijm en rozemarijn. Hiermee kun je veel gerechten een heerlijke kruidentwist geven: salie op de vis, oregano tussen de salades, tijm in de soep en rozemarijn bij de ovenaardappeltjes. En bij de Islamitische winkel om de hoek staan er bijna het hele jaar door grote bossen munt, peterselie, dille en bieslook.

Om ze goed te kunnen bewaren behandel ik ze als volgt. Ik was de kruiden goed (liefst in ruim water) laat ze goed uitlekken in een vergiet, wikkel ze daarna in enkele vellen keukenpapier en doe ze in een plastic zak. Het nog aanwezige vocht kruipt in het keukenpapier en zo blijven de kruiden wel een week goed!

donderdag 18 augustus 2011

Home-made pizza

Er werkte niet veel mee vandaag. Zelfs moest de hulp worden ingeschakeld van De Fysiotherapeut en De Paracetamol. Geen topdag dus.
Gelukkig bood de dagelijkse maaltijd zoals altijd houvast. Er moest een beetje voor gekneed en gefröbeld worden. Zoiets leidt af en dat werkt prima als alternatieve pijnbestrijder. Op het menu: homemade pizza. Het schort komt er voor uit de kast.

Er bestaat natuurlijk de (gemakkelijke) diepvriesvariant. Of de bestelvariant. Maar
in huize Eetplezier durft men daar zelfs niet aan te denken. Dank u, De Man en ik worden er voor behandeld. Bij recepten als deze gaat alle lof naar de eerstgenoemde; hij heeft de volledige thuisbakkerij onder zijn beheer. Zelf ben ik meer van het stoof-, en pruttelgebeuren.

Voor het deeg:
250 gr. bloem
1 dl water
10 gr. verse gist
½ theelepel zout
snufje suiker
2 eetl. olie

Gist even oplossen met wat water en suiker.. Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje en giet de gistoplossing erin. Doe dan de  rest van het water, de olie en het zout erbij. Kneed zo’n 10 minuten tot zich een  elastische bal gevormd heeft. Laat deze bal drie kwartier rusten. Rol daarna het deeg zo dun mogelijk uit. Hier wordt altijd een tweepersoons gigapizza gemaakt, maar je kunt natuurlijk het deeg ook in
2 helften verdelen.

Vulling van deze pizza:

tomatensaus (creativiteit is geboden bij dit)
1 rode ui in reepjes gesneden en gebakken
1 in reepjes gesneden en gebakken paprika
1 in plakjes gesneden en gebakken aubergine
250 gr. gesneden en gebakken champignons
blikje tonijn
8 ansjovisfilets
kappertjes
2 pakjes buffelmozzarella
oregano
versgemalen peper

Leg het deeg op een bakplaat bekleed met anti-aanbakfolie en maak de randen van het deeg met de vingertoppen iets dikker, zodat de vulling er niet af kan lopen.
Verdeel vervolgens de saus en de vulling  over de pizzabodem.

Bak de pizza in het midden ( of 1 richel onder het midden) van een
voorverwarmde oven (hoogste stand, 250 graden) in circa 10-15 minuten gaar.  Hangt een beetje af van de dikte van je bodem.

woensdag 17 augustus 2011

Gratis Kookboek (vervolg)

Vandaag onderstaande mail ontvangen van Gall & Gall naar aanleiding van mijn mail van gisteren.
Zijn het geen schatjes daar bij Ahold? Ze sturen me zomaar gratis en voor niets het beloofde kookboek toe. Ik hoef er niet eens meer voor naar de winkel!! En nog excuses op de koop toe. Dat is nog de klantvriendelijkheid zoals die vroeger bestond.

Offe ....  wacht eens even, niet te lang nadenken. O nee, helemaal niet gaan nadenken zelfs. Want dan weten we opeens weer waarom de prijzen zo belachelijk hoog liggen bij Appie. Een deel van de winst verdwijnt namelijk in de portokosten voor het toesturen van beloofde kadootjes aan ontevreden klanten.

Hoe  dan ook: wat ik kwijt wilde, ben ik kwijt. Nu nog wachten op de dag dat ik mijn kadootje uit mag pakken. Want dat krijg ik er nu wel extra bij: een papiertje eromheen!

Geachte mevrouw Nijssen,

Hartelijk dank voor uw bericht van 16-8-2011.
Vanwege het grote succes kan de voorraad in de winkel inderdaad op zijn. Graag noteren wij uw gegevens zodat wij u een boek kunnen toesturen.
Onze excuses voor het ongemak.
Met vriendelijke groet,

Gall & Gall Klantenservice

dinsdag 16 augustus 2011

Gratis kookboek Gall & Gall

Hoewel de zon zich vandaag van zijn beste kant liet zien en ik dus eigenlijk gewoon vrolijk-fruitig zou horen te zijn, kwam ik boos en verontwaardigd terug uit de stad.

Ik ging voor de vierde maal met een volle spaarkaart op weg om mijn gratis kookboek bij Gall & Gall op te halen. Wéér niet voorradig. Zoiets werkt op mijn zenuwen. Natuurlijk gaat het mij niet om het kookboekje, dat waarschijnlijk toch maar bol zal staan van flutrecepten en bijbehorende wijnen die, (let op) exclusief verkrijgbaar zullen zijn bij Gall & Gall; het gaat mij om het principe van het klanten-lok-systeem. Opnieuw zo’n staaltje consumentenverleiding, uitgedacht door de jongens en meisjes marketeers. Men legt een boek met een aardig ogende kaft op de toonbank, drukt spaarkaarten, vertelt de klant dat hij bij ieder bezoek één zegel krijgt en belooft hem vervolgens het getoonde boek. Tot zover een grappig initiatief.

De werkelijkheid is echter dat het boek nu al drie weken niet leverbaar is. Terwijl de einddatum voor het inleveren van de spaarkaart met rasse schreden nadert. Van zulke zaken wordt mevrouw Eetplezier bepaald niet vrolijk. Meer vinnig om het jullie heel eerlijk te zeggen. Ik mailde een kwartier geleden dan ook het volgende naar Gall & Gall.

Onlangs heeft u een gratis kookboek uitgeloofd voor degenen met een volle spaarkaart. Deze spaarkaart probeerde ik drie weken geleden al in te leveren. Zonder resultaat. Het boek was er (nog) niet. Inmiddels heb ik tot 4 x toe een Gall&Gall vestiging bezocht. Het beloofde kookboek wordt nu blijkens de informatie van de vestiging bij mij in de buurt, mondjesmaat aangeleverd. Ik sta nu op een "wachtlijst".
Kunt u mij vertellen wat dit voor beleid is? Ik neem de vrijheid om dit een lokbeleid te noemen. Het zou mij nl. niet verbazen als ik tijdens mijn zoveelste bezoek aan uw winkel opeens de mededeling krijg dat het bedoelde boek niet meer zal komen.
Intussen heeft u wél mooi geld verdiend aan al die argeloze consumenten die in een dergelijke promotiecampagne trappen.
Graag wil ik opheldering over deze gang van zaken.

Wordt vervolgd!

maandag 15 augustus 2011

Witte Sangria

YES! Eindelijk Zomer!! De Man en ik vieren het met witte sangria. Met dank aan http://inkellskitchen.blogspot.com/ die mij inspireerde.

Wat heb je nodig voor de Sangría Blanca:
2 sinaasappels
1 citroen
1 kleine appel
2 eetlepels fijne kristalsuiker
2-4 eetlepels Grand Marnier
1 fles witte wijn, gekoeld
munt (optioneel)
1 blikje 7Up van 330 ml, gekoeld
Zo maak je de sangría:
1. Pers 1 sinaasappel uit. Was de andere sinaasappel, de citroen en de appel (boen de citrusvruchten goed schoon). Snijd het fruit in schijfjes of stukjes.
2. Doe de stukjes fruit in een mooie karaf. Voeg 2 eetlepels suiker, het versgeperste sinaasappelsap, de Grand Marnier en de witte wijn toe. Als je het lekker vindt kun je er nog wat muntblaadjes bij doen. Roer alles goed door elkaar.
3. Zet de karaf een paar uur in de koelkast zodat alle smaken goed kunnen intrekken en je de sangría lekker koud kunt serveren.
4. Giet voor het serveren de 7Up bij de gekoelde sangría en roer goed door. Serveer de sangría in wijnglazen of Picardie glaasjes (eventueel met een partje sinaasappel op de rand van het glas).
• Voeg de Grand Marnier naar smaak toe. In plaats van Grand Marnier zou je ook Cointreau kunnen gebruiken.
• Voor de Sangría Blanca kun je bijvoorbeeld een Chardonnay of Sauvignon Blanc gebruiken. Persoonlijk vind ik Sauvignon Blanc het lekkerst.

vrijdag 12 augustus 2011

Pijnboompitten

Jullie kennen waarschijnlijk het verhaal van de pijnboompitten. De bolvormige, dikke soort (de Chinese) geven een bittere nasmaak in de mond die bij sommige mensen dagenlang kan blijven hangen. Alles wat je daarna eet wordt overheerst door die vieze, bittere smaak. Je kopje koffie kan er zelfs van tegenstaan. De Schoonzus heeft het aan den lijve ondervonden en heeft het als een verschrikking ervaren.
De puntige, langwerpige zijn van Europese herkomst en daarvan valt niets te vrezen.

Vandaag wilde ik verse pesto maken. Dit keer zou niets of niemand mij nog een oor aan naaien (er staan er immers al twee); uitsluitend de Europese mochten mee naar huis. De drie Islamitische winkels in mijn buurt vielen af. Ik had het (vooringenomen) idee dat zij eerder Chinees spul zouden verkopen dan hun collega-supermarkten.

Op weg naar de supermarkt met de geleende naam van een olifant.  Aangekomen bij het schap zuidvruchten, pitten en noten sloeg de twijfel reeds toe. Waren deze in het transparante doosje nu echt langwerpig? Hmm, moeilijk, moeilijk. En wat hadden ze een verdacht gele kleur. Uiteraard geen enkele informatie over de herkomst op het etiket re vinden. Doosje terug in het schap. Op naar de concurrent met de duurdere prijzen.


Appie had op liefst drie plaatsen (winkelinrichters hebben psychologie gestudeerd) zijn pitten verstopt. Handig voor de klant die nog snel voor de avondmaaltijd zijn boodschapjes moet doen. Maar dat terzijde. Mooi, met drie verpakkingen kon ik tenminste écht aan het vergelijken slaan. Maar hoe goed ik ze ook bestudeerde, in alle drie de zakjes zag ik eeneiige tweelingen zitten. Identiek aan elkaar dus. Geen zinnig mens is in staat om de zon met een andere zon te vergelijken. Domweg omdat er geen ander exemplaar voorhanden is.  Qua kleur waren ze echter allemaal wel  bleker dan degenen in de Olifanten supermarkt en dat leek mij een goed teken (zie foto boven). Vooruit met de geit dan maar, naar huis en pesto draaien, desnoods met Chinese pitten. Soms moet een mens beslissingen durven nemen.

De pesto lukte goed. Héél voorzichtig nam ik een klein theelepeltje ervan. Lekker! Het theelepeltje werd een eetlepel. Geen smaakafwijkingen tot dan toe. Er begon niets te branden op mijn tong, er was geen bittere smaak, het was eigenlijk gewoon superlekker!
Wat blijft is de twijfel. Heb ik nu Europese of Chinese pijnboompitten gebruikt? Als ik wel Chinese heb gekocht, ben ik er dan misschien ongevoelig voor? Of zijn er wellicht verschillende soorten Chinese? Waren de pitten die de bekende nare smaak veroorzaakten vervoerd in verontreinigde containers? Kwamen ze uit een bepaalde streek? Bestaat er een combinatie van voedingsmiddelen waardoor de bitterheid  de overhand krijgt? Heeft de ene mens meer of andere smaakpapillen dan de andere?

Vragen. Vragen. Zoveel vragen. Mijn oproep aan iedereen: kan er iemand uitsluitsel geven omtrent deze vervelende kwestie? Liefst met duidelijke foto’s, zodat vergissen bij de aankoop onmogelijk wordt? Want zeg ik nou zelf: met een hoofd vol vraagtekens achteraf  heb je alsnog een vervelende nasmaak. 

woensdag 10 augustus 2011

Raymondo - Goes

Sinds enkele jaren nemen de Vrienden, de Man en ik de tijd om drie- of viermaal per jaar met elkaar te lunchen. Eigenlijk gaat het ons niet om het eten an sich; het gaat veel meer om “het potje mauwen” zoals wij Brabanders het met de nodige zelfspot noemen.
Togen we voorheen altijd naar een vertrouwde locatie in het centrum, sinds wij ontdekten dat ze daar liever niet al te lang lege bordjes zagen, wisselen we nogal eens van gelegenheid.
Vandaag was ons doel Raymondo, mooi gelegen aan de Veste in Goes. Raymondo maakt deel uit van de Amadore groep, met vestigingen in Goes, Vlissingen, Middelburg en Kamperland.
Binnen zag het er niet onaardig uit. Veel donkerbruin hout, enorme kroonluchters en voldoende ruimte tussen de tafeltjes. Vriendelijke bediening, maar de wachttijden mogen iets korter, met name wanneer er wijn en/of bier wordt bijbesteld.
Over de gebakken sliptongetjes hoorde ik geen klachten, evenmin van de gebakken camembert. De Man’s vispannetje was meer dan behoorlijk gevuld en was overgoten met een bisque-achtige saus. Erbij frietjes en een miezemuizerig klein schaaltje salade. Mijn vegetarische lasagne was goed van smaak, weliswaar een beetje droog, maar om romige, zachte lasagne te maken is nog een hele kunst. Een kunst die ik zelf ook (nog) niet echt beheers. De gemaakte foto’s vond ik te slecht om te plaatsen. Om toch een indruk te krijgen, hierbij mijn gedeeltelijk opgeschepte lasagne.


Prijsindicatie: € 115,-- 4 personen, inclusief wijn. Geen voor- of nagerecht.
Geen grote verrassingen, maar zeker ook geen teleurstelling.. Prima adres voor een volgende “mauw-middag”.

dinsdag 9 augustus 2011

Winterkost

Vandaag de eerste boomblaadjes van de stoep moeten vegen. Met ergernis naar mijn pas gezeemde ramen gekeken, waar de regendruppels een vrolijk rondedansje op lieten zien. Klepperende deuren tot de orde geroepen. Wilde zwijnen en dartelende hazen denken waar te nemen achter elke boom. De straatlantaarns verwarren met feestverlichting.

Kortom: op zo’n fijne herfstdag als vandaag zullen weinig mensen zin hebben in lichte zomermaaltijden, maar veel meer in een stevige hap. Rondkijkend in mijn koelkast  vond ik niets wat in mijn behoefte kon voorzien. In de voorraadkast nog wel een grote pot bruine bonen. Dus werd de dagschotel heel simpel: chili con carne met rijst. Voorzien van mijn geheime ingrediënt, banaan!

maandag 8 augustus 2011

Baaldag

Vandaag de 1000e pageview bereikt. Goed nieuws natuurlijk, maar verder niets, helemaal niets zinvols te melden.

Petjeklepweer. Au-been. Slavink-snijbonen.

Als jullie dit interessant vinden, be my guest.
Woensdag lunch met vrienden op tot nog toe onbekende locatie. So be continued.

zaterdag 6 augustus 2011

De Zeeuwse Hemel Zierikzee

Soms ben ik helemaal niet op zoek naar interessante of lekkere producten. Dan wil ik een stukje “sweet dream” kopen, die mij in een gelukzalige stemming brengt. Zo’n droom die een dag lang in je hoofd blijft hangen, die ervoor zorgt dat de atmosfeer net een tikkie zachter aanvoelt dan de realiteit. Die de sfeer weergeeft van rommelige, maar harmonieuze oorden; waar serene stilte je doet zweven. Kortom,, waar het leven is zoals in je Mooiste Droom.

Slimme ondernemers combineren hun eigen droom met die van hun klanten. Zo ook de mensen achter De Zeeuwse Hemel te Zierikzee (http://www.dezeeuwsehemel.nl). Gisterenmiddag heb ik mezelf weer eens getrakteerd op een bezoekje aan dit eetparadijsje. Ik transformeer er niet tot figuurlijke engel (tot teleurstelling van velen), maar voel er eerder een buitengemeen aards trekje boven komen drijven: hebberigheid. Het liefst zou ik alle uitgestalde lekkernijen willen kopen. Van de prima geselecteerde wijnen, de fijne oliën en kruiden, het brood van Menno en zeker niet te vergeten de thee van Betjeman en Barton.

Vandaag scoorde ik er een rode costières de Nimes, Mas des Bressades 2010, welke ooit door Thérèse Boer werd uitgekozen om te schenken in De Librije. Als deze Leading Lady op wijngebied mij het juiste wijnpad wijst, durf ik haar blindelings te volgen. Mijn proefnotitie volgt later op deze blog.
 
Uiteraard ook meteen thee/koffie genuttigd. Erbij het fantastische gebak van De Koekela. Op de foto zie je citroenmeringue en een lemonbar.

Zoveel lekkers op één plek: ja, dan mag je je met recht De Zeeuwse Hemel noemen.
Het wachten is nu alleen nog op de gouden lepeltjes ;-)






woensdag 3 augustus 2011

't Oliegeultje Burghsluis

Idyllischer uitzicht op de Oosterschelde, dan daar op het prachtige terras van ’t Oliegeultje te Burghsluis, kan een mens zich niet wensen. Toen wij er gisterenmiddag neerstreken danste de zon op het spiegelgladde water en lagen de zeilbootjes ongeduldig te wachten op wat meer wind. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het hier, weer of geen weer, goed toeven is. Met de voeten bijkans in het zoute water en een koel glas bier of witte wijn, wil je als vanzelf nog langenie naar huis . Nog langenie.

Bij zonnig weer is het terras compleet overdekt, zodat het er nooit te warm is. De bediening is vriendelijk en voorkomend. Ondanks de enorme  drukte zagen de glazen en serviesgoed er superschoon uit.
Eten kun je hier ook. Verwacht geen culinaire hoogstandjes, maar wel eerlijke gerechten die tot hun recht komen zo dicht aan het water. Superverse slibtongetjes met frietjes, gamba’s met aioli, huisbereide vissoep.


Een fijne stek om je fietstocht voor te onderbreken en genietend het uitzicht tot je te nemen. Proberen maar!

Zie voor meer info de website: http://oliegeultje.nl/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...