Restaurant De Eetkamer ligt in het historische hart van Middelburg,
vlakbij de prachtige eeuwenoude Abdij, verstopt achter historische gevels, maar
vlot te vinden via een sfeervol straatje.
Een avondje
doorbrengen bij Emma en Jan de Pree is altijd weer een feestje. Emma is een innemende
gastvrouw en haar Jan tovert de meest smakelijke plaatjes op ons bord. Zijn
keuken is overwegend Frans met hier en daar subtiele Oosterse invloeden. Het interieur
in hun sfeervolle restaurant is klassiek-huiselijk. Comfortabele, leren stoelen
rond veelal ronde tafels. Helderwit tafellinnen en prachtig serviesgoed. Grote bloempotten
gevuld met glanzend-groene planten.
Als we die avond rond 17.30 binnenstappen is het er al
aardig druk. Een gezelschap van circa 15 personen begint zojuist aan de amuses.
Ons eigen gezelschap bestaat uit 5 personen. We worden allerhartelijkst begroet
door Emma en krijgen een fijne, ronde tafel aangewezen dicht bij het raam. In
sierlijke glazen staan dan al flinterdunne knabbels van brood en Parmezaanse
kaas klaar.
Als we eenmaal zijn bijgepraat en een eerste glas hebben
gedronken, verschijnen de amuses. Een tartaar van huisgerookte zalm met
pompoencrème, geflankeerd door een schattig kopje soto ajam á la Jan. Beide
gerechtjes zijn licht en fris en smaken naar meer.
Omdat de wijnsmaken per persoon nogal ver uiteen liggen,
besluiten we elk afzonderlijk bij iedere gang ons glas erop aan te passen. De
ene kant van de tafel begint met een Rueda Oro de Castilla; de andere kant met
een Picpoul de Pinet uit de Languedoc en
een Chardonnay van het huis Domaine Caletis. De wijnen vallen bij iedereen in de smaak.
Een zuurdesembroodje van ’t Vlaamsch Broodhuys komt op tafel,
daarbij een leistenen plateautje met sel de gris, boter en heerlijk grassige
olijfolie.
Ons voorgerecht bestaat uit een ballotine van zalm met
avocadocrème en aspergepunten. Tussen de zalmhelften bevinden zich verrassend
frisse basilicumblaadjes. Op het bord bovendien een zalfje van pompoenpuree met
hints van gember. Een smakelijk en uitgebalanceerd gerecht.
Terwijl de picpoul de pinet en de chardonnay worden doorgedronken,
kiest de andere helft van de tafel bij het tussengerecht voor een frisse sauvignon
blanc. Dunne tagliatelle met Oosterscheldekreeft, truffelschilfers, overgoten
met een jus van wortel en gevogeltebouillon. Erbij jonge tuinboontjes. Het bord
oogt elegant en licht en zo smaakt het ook.
Voor de vleeseters bestaat het hoofdgerecht uit een
specialiteit van het huis: anjouduif met ganzenlever in korstdeeg. Er wordt
goedkeurend gesmikkeld, het duifje is supermals en het korstdeeg krokant, zoals
het hoort. Een Portugese Dao
Quinta de Cabriz Tinto begeleidt het duifje. Helaas is er iets mis gegaan
met de foto, hierop was de vogel kennelijk gevlogen.
De niet-vleesters krijgen een fikse moot wilde zeebaars,
geserveerd op Thaise wijze met een krachtige jus op basis van kreeftenbisque, kokos, limoen, sereh
en pandanblad. De vis is perfect van cuisson en de combinatie met de fris-zoete
saus is echt een schot in de roos wat mij betreft.
In kleine, koperen steelpannetjes worden er bij de hoofdgerechten overheerlijke
aardappelbolletjes geserveerd.
Als laatste gang een mooi opgemaakt bord met links een bavarois
van framboos, afgewerkt met gebrande merinque. Midden op het bord een veeg
caramel en links op een amandel-sinaasappel kletskopje een verrukkelijke sorbet
van bloedsinaasappel. In een apart glas een mousse van rabarber, afgewerkt met
een vlinderlicht schuim van eveneens rabarber.
We sluiten af met koffie en thee, die vanzelfsprekend worden
vergezeld van diverse huisgemaakte snoeperijtjes, waaronder Jans beroemde
madeleines. Heerlijke cakejes die wegsmelten op mijn tong.
Als kleine verrassing wordt tussendoor nog een minischaaltje
crème brûlée aangeboden, koele custard
onder een knapperig gebrand bovenlaagje.
Als chef Jan klaar is in zijn keuken komt hij ons
persoonlijk de hand schudden. Het blijft leuk om even te kunnen babbelen met
degene die een avond lang al die heerlijkheden heeft bereid. Het gezelschap
prijst zijn kookkunst, maar Jan blijft, zoals gewoonlijk, een bescheiden mens
die vindt dat hij slechts doet wat hij het liefst doet, nl achter de kachel
staan.
Voldaan en intens tevreden verlaten we rond 12 uur De
Eetkamer, om daarna elk zijns weegs te gaan. Dag Emma en Jan, tot de volgende
keer!